Prosty jabłecznik
Składniki:
1. Ciasto:
-2,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-szklanka cukru pudru
-25 dag masła roślinnego
-pół szklanki śmietany 18%
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-sok i skórka otarta z jednej cytryny
-szczypta soli
2. Nadzienie:
-2 kg jabłek
-3 łyżki cukru
-cynamon(wedle uznania)
3.Lukier:
-szklanka cukru pudru
-sok z cytryny
-około 3 łyżek wody
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, poszatkować i udusić na marmoladę stale mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec lekko posłodzić i odstawić do ostudzenia. (jeżeli marmolada jest zbyt rzadkie dodać płaską łyżkę mąki) Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować i przełożyć na blachę, uformować ranciki, nałożyć uduszone jabłka i posypać cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć nią jabłka i zalepić brzegi. Piec około 40-50 minut. Cukier utrzeć z wodą na jednolitą masę i polukrować nią ciasto.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz