Ciasto jabłkowo-budyniowe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuwCmyN5kbHFf7YKSHdC4tR3x8EWRuhrUdzFLbM8kq1QsQ9GnRi_Td3narQMS77qgzUvkWw0Nx2hRrCPh50nqGzbQ9kwV_9NOMvWMvUzVnUiIU8k9EJYrGkuUgbTyf7OUUuG-tFfBuUy0/s640/DSC08617.JPG)
Składniki:
-1kg jabłek
-kostka margaryny
-4 jajka
-półtorej szklanki cukru
-po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
-2 łyżki proszku do pieczenia
-2 budynie waniliowe
-1 litr mleka
Wykonanie:
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.(jeżeli jabłka są soczyste odciśnij z nich sok) Margarynę utrzyj ze szklanką cukru i żółtkami. Powoli wsypuj mąki i proszek, połącz. Białka ubij, powstałą piane delikatnie wymieszaj z ciastem.
Budynie ugotuj na mleku z pozostałym cukrem. 3/4 ciasta włóż do natłuszczonej, posypanej bułką tartą blaszki. Rozsmaruj jabłka, gorący budyń, przykryj resztą ciasta. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp cukrem pudrem.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz